Onze reis van vorig jaar met Jumbo Supermarkten heeft een staartje gekregen. De gids die ons toen begeleidde, Tariku Gudissa, is op uitnodiging van Jumbo in Nederland. Hij bekijkt hier hoe supermarkten werken. In wat extra dagen verkent hij Nederland. Hier doet hij met Arjan van Dijk wat veel Ethiopiërs goed kunnen…..
Moslims en Christenen
Veel mensen denken dat Ethiopië een Christelijk land is. Maar er wonen ook veel moslims. Ruim een-derde volgens de laatste volkstelling. En omdat veel moslims pastoralist zijn, en daarom soms moeilijk te tellen, denken sommigen dat hun aantal groter is. Op veel plaatsen in het land, zoals hier in Harar, zie je moskeeën en heiligengraven. In vergelijking met de rest van Noordoost Afrika, leven Moslims en Christenen in Ethiopië betrekkelijk vreedzaam samen.
Nieuwe jasje
Deze foto is gemaakt aan de rand van de stad Gondar, vlakbij het paleis van de 18de eeuwse keizerin Mintweab. Het meisje heeft bloemen geplukt uit het veld achter haar en die met enkele rode (dalia’s?) tot een ruiker gemaakt. De gele bloem heet Meskel-bloem. Meskel is het feest van de vondst van het kruis van Jezus door de heilige Helena. Toen ik hier voor het eerst kwam, eind jaren tachtig, was alles dor en droog en heerste er hongersnood. Nu hebben overvloedige regens het land een nieuw jasje gegeven.
Foto van de Maand
Foto van de Maand in de Armchair Traveller van het veel gelezen Lonely Planet Magazine
Ruïnes
Ethiopië telt talloze verborgen archeologische vindplaatsen. Misschien is nog maar 10 procent bloot gelegd. Regelmatig worden nieuwe ontdekkingen gedaan. Onlangs was ik in Axum en hoorde ik dat deze ruïnes, die tot nu toe waren toegeschreven aan Koningin Makeda van Sheba, zeer waarschijnlijk deel uitmaakten van een paleis van Koning Khaleb uit de 6de eeuw n.C. Ethiopische en Duitse archeologen hopen restanten van het paleis van de fameuze koningin onder deze ruïnes aan te treffen.
Reisboekenwinkel Interglobe
Gisteren weer een doos boeken gebracht naar reisboekenwinkel Interglobe Utrecht. Footsteps in Dust en Gold loopt. Bijgaand de etalage.
Dromen
Veel boeken over Ethiopië beginnen ofwel over de problemen van dat land of ze verzwijgen ze en laten alleen mooie plaatjes zien. Arjan en ik wilden Ethiopië per se niet als een probleemland neerzetten, en Ethiopiërs niet als mensen met wie je medelijden moet hebben. We hebben daarom veel Ethiopiërs gevraagd: Wat is uw droom voor uw leven? Daar naar vragen bracht ze bij hun kracht en maakte zichtbaar wat Ethiopiërs willen en kunnen. Zonder dat moeilijke zaken onderbelicht bleven.